- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzyskiego)
- 2/3 puszki kukurydzy
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 1 puszka krojonych pomidorów
- pęczek szczypiorku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/4 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 1 mango
- 1 czerwona cebula
- 200-300 g pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
- Fasolę odsącz, przepłucz i rozdrobnij widelcem na papkę.
- Pomidory z puszki odsącz na sitku i delikatnie przesiekaj. Dodaj do fasoli.
- Szczypiorek posiekaj i również wrzuć do masy na pulpety.
- Kukurydzę odsącz, dodaj do masy fasolowej. Wymieszaj.
- Masę przypraw kuminem, ostrą papryką i solą.
- Dodaj tyle bułki tartej, żeby masa miała zwartą konsystencję.
- 1/4 szklanki bułki tartej wymieszaj z 1 łyżką oliwy.
- Z masy fasolowej formuj pulpety, obtaczaj je w bułce tartej wymieszanej z oliwą (otrzepuj z nadmiaru panierki) i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 185 stopni C przez ok. 25-30 minut.
- W międzyczasie przygotuj salsę z pomidorków koktajlowych, mango i cebuli. Mango obkrój wzdłuż pestki. Obierz i posiekaj. Pomidorki umyj, osusz i również posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Przypraw odrobiną soli i oliwą.
- Upieczone pulpety podawaj z salsą.
Wskazówki:
- Zamiast salsy pomidorowo-mangowej, pulpety możesz podać np. z puree z buraczków.
Mniam